Úvod »Trestné právo» Trestní odpovědnost právnických osob v České republice. Bilance a perspektivy


        

Trestní odpovědnost právnických osob v České republice. Bilance a perspektivy

Jiří Jelínek a kolektiv

img

 

Dostupnosť: titul je rozobraný
Číslo produktu: LG6588
Výrobca: Leges
Rok vydania: 2013
Počet strán: 392
Väzba: tvrdá
EAN kód: 9788087576588
cena v e-shope bez DPH : 24,14 €
cena v e-shope s DPH (10 %):
26,55 €

Kompletné špecifikácie

Táto kolektívna monografia je výsledkom výskumov i odborných diskusií k aktuálnej téme – trestnej zodpovednosti právnických osôb v Českej republike.

Trestná zodpovednosť právnických osôb je jednou z najspornejších otázok trestnoprávnej teórie. Je tomu tak najmä preto, že relativizuje osvedčený systém princípov trestného práva kontinentálneho typu, ktorý trestnoprávnu zodpovednosť spájal iba individuálnou zodpovednosťou fyzickej osoby. Právnické osoby nie sú z mäsa a kostí, a napriek tomu majú svoje orgány. Nepoznajú pocity, ale napriek tomu majú vôľu. Sú neviditeľné, ale môžu býť volané k zodpovednosti. Nemajú bydlisko, avšak majú sídlo. Z uvedenej charakteristiky je zrejmé, prečo otázka trestnej zodpovednosti právnických osôb je taká komplikovaná.

Dňom 1. januára 2012 nadobudol účinnosť český zákon č. 418/2011 Sb., o trestnej zodpovednosti právnických osôb a konanie proti nim. Po niekoľkoročnom úsilí sa Česká republika zaradila k väčšine európských štátov, ktoré majú vo svojich právnych řporiadkoch zakotvenú trestnú zodpovednosť právnických osôb. Zákon prináša právnickým osobám doposiaľ neznámu kolektívnu trestnoprávnu zodpovednosť.

Monografia pojednáva nielen o právnom rámci trestnej zodpovednosti právnických osôb, ale usiluje o interdisciplinárny prístup – zaoberá sa i širšími kriminologickými a sociologickými súvislosťami daného tématu.

Y2NiYmM