Úvod »Právnické eseje, úvahy, humor» Mak proti Gatsbymu


        

Mak proti Gatsbymu

Radoslav Procházka - vyd. Edition Ryba

img

 

Dostupnosť: titul je rozobraný
Číslo produktu: RY0066
Výrobca: Edition Ryba
Rok vydania: 2009
Počet strán: 176
Väzba: tvrdá
EAN kód: 9788089250066
cena v e-shope bez DPH : 8,10 €
cena v e-shope s DPH (10 %):
8,91 €

Kompletné špecifikácie

Kniha esejí je analytickým pohľadom na americký a slovenský model práva a ekonomiky vo všeobecnosti a obzvlášť zodpovednosti za škodu a ich porovnanie.

Na Slovensku sa zdravotné, materiálne ujmy, či ujmy nespôsobené priamym konaním konkrétnej osoby považujú skôr za nešťastné náhody, na rozdiel od Ameriky, kde sú to v prevažnej miere škodové udalosti, za ktoré zodpovedá vždy konkrétny vinník. Na jednom konci rozhoduje osud, na druhom vina. Autor sa pokúša nájsť odpovede na otázky prečo je to tak.

V prvej kapitole porovnáva domácu právnu úpravu zodpovednosti za škodu s tou, ktorá sa uplatňuje v Spojených štátoch a približuje základné regulačné východiská, a to prostredníctvom popisu kľúčových právnych inštitútov daného právneho odvetvia v oboch jurisdikciách. Druhá kapitola je venovaná rozboru inštitucionálnych, systémových faktorov, ktoré majú rozhodujúci vplyv na to, že v Amerike sa uplatňujú iné pravidlá zodpovednosti za škodu, iným spôsobom a v inom rozsahu ako u nás. Tretia kapitola porovnáva dvoch literárnych hrdinov ako reprezentantov konceptuálnych vymedzení duší oboch národov, Slovákov (Jozef Mak) a Američanov (Veľký Gatsby).

ZDM5ZD